Hemmastadd

Olen kotitunut nopeasti Haaparantaan ja Sverigefinska folkhögskolaniin (Svefi). Kansanopistoissa taitaa ylipäätään olla sellainen omanlaisensa avoin ilmapiiri,  joka saa jokaisen tuntemaan itsensä tervetulleeksi ja jossa jokaiselle suodaan aikaa ja huomiota. Asun siis Svefin ylläpitämässä hostellissa omassa huoneessa, jossa on myös kylpyhuone. Lisäksi käytössä on yhteinen olohuone ja keittiö.

svefi_mittrum svefi_dagrummet svefi_koket

Jo ensimmäisenä iltana huomioni kiinnittyi kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun, joka on järjestetty huomattavan tarkasti ja näppärästi.  Hostellissa lajittelupiste on keittiön seinustalla muodostaen samalla kapean hyllytason, ja samanlainen lajittelupiste löytyy myös koulun tiloista. Tästä meidänkin kannattaisi ottaa mallia, olemmehan sentään saaneet OKKA -säätiön kestävän kehityksen sertifikaatin vapaan sivistystyön osalta.

svefi_sortering svefi_sortering2

Eilen olin mukana lukio-opintoja tekevän ryhmän ruotsin ja matematiikan tunneilla, ja uskokaa tai älkää, autoin kahta ruotsalaista opiskelijaa geometriassa ja prosenttilaskuissa :) Jokaisella opiskelijalla on ihan oma HOPS ja lukujärjestys. Opetus ja ohjaus hoituvat siten, että eri lukuvuosien opintoja (eri tason opintoja) tekevät opiskelijat tulevat kaikki saman oppiaineen tunneille. Opiskelijat tekevät siis eri asioita ja opettaja kiertää auttamassa. Vastaava malli voisi toimia myös meidän pienessä lähilukiossamme.

Tänään opetin ruotsin alkeita koko rahan edestä, kuusi tuntia. Svefillä on ryhmä aika äskettäin maahantulleita opiskelijoita, joilla on lyhyt koulutustausta kotimaistaan ja joiden luku- ja kirjoitustaitoakin pitää harjaannuttaa. Jaoimme ryhmän kahteen osaan, jolloin pienen kuuden opiskelijan porukan kanssa oli mukava työskennellä. Paras saamani palaute:

  • Kauanko olet meidän kanssa?
  • Kaksi viikkoa, tämän viikon ja ensi viikon.
  • Kaksi viikkoa! Kaksi kuukautta parempi.
  • Minulla on oppilaita Suomessa. En voi olla kahta kuukautta.

Tuija 31.08.2016

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s