Dublinin kurssi

Osallistuin InterEducationin järjestämälle kurssille Teaching Literature with Focus on Irish Literature Dublinissa, Irlannissa 6.-19.11.2022. Olen aina ollut kiinnostunut kirjallisuudesta ja se painottui yliopisto-opinnoissanikin. Halusin lisätä osaamistani kirjallisuuden hyödyntämisestä englannin opettamisessa.

Majoittuminen

Majoituin kurssilla paikalliseen perheeseen, asuin itse asiassa kahdessa eri perheessä. Hotellihuoneen oma rauha houkutteli, mutta perhemajoitus sopii paremmin Erasmus-budjettiin ja se on erinomainen tapa tutustua kohdemaan arkeen ja kulttuuriin.

Rivitalot (terraces) ja paritalot (semi-detached) tulivat tutuiksi. Molemmat perheet ovat kokeneita majoittajia ja asiat hoituivat rutiinilla. Perheissä tarjotaan aamiainen ja päivällinen ja lisäksi lounasta varten saa eväspaketin mukaansa.

Dublin on suurkaupunki ja ruuhkia riittää. Kurssijärjestäjä lupasi perheiden sijaitsevan helpon bussimatkan päässä keskustasta ja kurssipaikasta. Matkaan meni aamuin illoin vähintään tunti suuntaansa, pahimmillaan yli puolitoista tuntia.

Kurssi

Kurssi oli valitettava pettymys. Olin jo hyvissä ajoin varmistanut kurssijärjestäjältä kurssin toteutumisen. Paikan päällä selvisi, että olin ainoa opiskelija kurssilla ja minulle ei voitu järjestää luvattua ohjelmaa. Samaan aikaan oli muutama muu kurssi ja osallistuin joillekin heidän luennoilleen. Kurssinjärjestäjän toimintamallina näyttää olevan haalia kaikki mahdolliset kurssilaiset ja järjestää jotain ohjelmaa. STEM-opettajia oli kurssillaan useita ja heille oli tarjolla suurinpiirtein luvatun mukainen toteutus. Kaiken kaikkiaan suurin osa osallistujista oli hyvin pettyneitä järjestelyihin.

Ison osan kahdesta viikosta kursseilin yksin, näin ollen mahdollisuudet verkostoitua muiden opettajien kanssa jäivät vähäisiksi.

Parasta antia oli kouluvierailu. Koulu ei ollut mitenkään tyypillinen irlantilaiskoulu, vaan yksityinen, katolinen, maksullinen poikakoulu, St. Vincent’s Castleknock College. Koulun historialliset rakennukset, tilat ja resurssit tekivät vaikutuksen. Sanavalmiit oppilaat kierrättivät meitä tutustumassa kouluun ja pääsimme seuraamaan myös oppitunteja.

Koulussa on 740 oppilasta, iältään 12-19; kaikista käytetään nimitystä oppilas, pupil. Aiemmin koulu oli sisäoppilaitos, mutta nyt kaikki opiskelijat ovat “day boys”, jotkut kulkevat arvostettuun kouluun päivittäin hyvinkin kaukaa ja osa vanhemmista on ollut valmis muuttamaan koulun lähistölle. Koulupaikan saa automaattisesti, jos perheenjäsen on ollut koulun oppilas, muuten paikat arvotaan jonotuslistalta. Opiskelu maksaa n. 6 000 euroa vuodessa, joka vuosi myönnetään muutamia stipendejä.

Oheistoiminnat

Kirjallisuuden hyödyntämiseen englannin opetuksessa en siis saanut opetusta. Kurssini sisältöä olivat lähinnä cultural visits ja niihin Dublin antaa loistavat puitteet. Museoita ja näyttelyitä on runsaasti ja useimpiin on ilmainen sisäänpääsy. Kiertelin kohteita osana kurssia ja vapaa-ajallani. Erityisiä suosikkejani olivat EPIC – Irish Museum of Emigration, MoLi – Museum of Literature, National Gallery, Seamus Heaney: Listen Now Again -näyttely ja Kilmainham Gaol. Dublin on antoisa paikka myös James Joycen ja Oscar Wilden kirjallisuuden ystävälle. Samaan aikaan Dublinissa oli Dublin Book Festival ja pääsin osallistumaan muutamiin sen tilaisuuksiin. Erityisesti kirjailijatapaamiset ja tarinankertoja Niall de Búrcan esitys laivassa jäivät mieleen.

Loppufiilikset

Kurssin sisältö ei siis vastannut kuvausta, it didn’t do what it said on the tin! Kahteen viikkoon sisältyi paljon hyvää ja mielenkiintoista, mutta tunnelmaa latisti varsinaisen kurssin puuttuminen. InterEducation lupasi minulle ja ainakin kolmelle muulle pettyneelle mahdollisuuden osallistua veloituksetta heidän kurssilleen tulevaisuudessa. Itse en aio tarjoukseen tarttua vaan nyt on vuorossa rahojen takaisin vaatimisen prosessi.

Vaikka tämänkertainen kurssi ei vastannutkaan odotuksia, olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että Erasmus-ohjelma on ihan mahtava juttu ja on hienoa, että EU ja työnantaja tarjoava (yleensä) laadukkaan täydennyskoulutuksen ja verkostoitumisen mahdollisuuksia.

Anna-Maria Suora

Jätä kommentti